O KNIHE Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ

O KNIHE Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ
10. januára 2015 Janette Šimková

Papáte „prospešne“?

Som vášnivá krosová bežkyňa. Keď ma pred tromi rokmi začali bolieť kolená, vydesila som sa, že už nebudem môcť behať. Nevedela som si to predstaviť. S hrôzou som čakala na medicínsky verdikt, ktorý preukázal, že mi vysychajú chrupavky. Dostala som medikamentóznu liečbu a odporúčanie, aby som kolená nezaťažovala. Moje predtuchy sa naplnili a keď pominul prvý šok, začala som zisťovať, čo iné môžem urobiť, aby som sa mohla plnohodnotne hýbať. Fyzioterapeut to videl tak, že s pohybom prestávať netreba, lebo by to chrupavkám vôbec neprospelo a odporúčal mi riešiť stravu a pitný režim. Tak som sa ocitla na konzultácii u Renátky Belákovej, spoluautorky knihy Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ.

Mala som pocit, že sa stravujem striedmo a vyvážene. Nuž, len do momentu, kedy som si robila dva týždne detailné záznamy toho, čo jem, kedy jem a ako pijem, ktoré Renáta zanalyzovala. Verdiktom boli nelichotivé zistenia o tom, že som v niektorých smeroch „nadvyživená“ (cukry) a v niektorých podvyživená (bielkoviny). Vďaka Renkinej odbornej pomoci som svoj jedálniček dostala skutočne do „formy“. Behám rýchlejšie ako predtým, väčšmi si beh užívam a hlavne, kolená mi slúžia. Získala som však vďaka strave omnoho viac – som väčšmi v energetickej rovnováhe a príde mi prirodzenejšie, ako sa teraz starám o svoje stravovanie a pitný režim.

Odvtedy som dostala od Renátky veľa receptov a podpory a keď s Jarmilou Maťošovou založili blog Ako si uvariť zdravie, potešla som sa za všetkých tých, ktorí hľadajú pre seba spôsob stravovania prospešný zdraviu.

cover-kniha-1Knihu Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ autoriek Kataríny Bergendiovej, imunologičky a alergoličky a vyživových poradkýň Renáty Belákovej a Jarmily Maťašovej odporúčam do každej knižnice. A hoci ju tvoria odborne zostavené recepty pre ľudí s nežiaducimi reakciami na potraviny, ako sú alergia, intolerancia, celiakia…, je to viac než kuchárska kniha. Čitateľ v nej nájde prístupne zdokumentované fakty o tom, prečo je najlepšou prevenciou nežiaducich účinkov potravín vyvážené a pestré stravovanie.

Receptov v atraktívnej grafickej úprave s prehľadnými informáciami, tipmi a odporúčaniami je 55, od raňajok, polievok, hlavných jedál, dezertov, príloh až po smoothie. V knihe nájde každý dostatok inšpirácie na to, aby ho jedlo neochudobnilo ani v prípade, keď má nežiaduce reakcie na niektoré potraviny.

Prešla som jednu etapu životnej cesty bez toho, aby som sa „hlbšie“ pozerala do svojho srdca. A hoci sa mi naplnil detský sen a roky som pôsobila ako publicistka, moje pravé poslanie je v pomáhajúcej profesii. Môj osobný zmysel života „prehovoril“ presvedčivo a zanietene, keď som objavila koučovanie. Teraz som šťastná, že môžem „hľadajúcich“ sprevádzať na ceste za otvorením brány do vlastného vnútra, aby si zodpovedali, kým sú, čo v nich je a kam chcú smerovať.

0 komentárov

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*